A vegán szépség az a környezet és egészségtudatos lény, aki bennünk lakozik. Akiben fájdalmat és együttérzést kelt mások szenvedése, legyen az állat, vagy ember. Aki nem járul hozzá a világméretű éhezéshez, az állatok lélektelen lemészárlásához, környezete, önmaga és földlakó társai pusztításához. Aki békét akar a világban, és tudatosan tesz azért, hogy benne béke legyen. Hiszem, hogy a vegán szépség, mindenkiben ott él. Csatlakozz, hogy felébredj és megismerhesd őt!Az igazi Önmagadat...

2011. április 25., hétfő

Mandulatej



A mandulafa csonthéjas termése a mandula, a világ összes olajos magja közül a legősibb és legismertebb. Sokak szerint napi 4-5 szem mandula elfogyasztásával betegségek sorát tarthatjuk távol magunktól.

A mandula jótékony hatásai:

· E vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatással bír, így közreműködik a szervezetet károsító oxigén szabadgyökök semlegesítésében

· A koleszterin szint szabályozásában betöltött szerepénél fogva, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben

· Kalcium, magnézium és foszfortartalma miatt a gyermekek, kismamák és idősek erős csontozatához szükséges. A kalcium-foszfát jó hatással van az emésztésre, segíti az egészséges fogak kifejlődését és megőrzését, menstruációs görcsök oldására is alkalmas. A kálium-foszfát kiváló a téli depresszióra, csökkenti a fáradtságérzetet, az ingerlékenységet is kedvezően befolyásolja, továbbá stresszoldó hatása is ismert. Magnézium-foszfát formája az izomgörcsök és krónikus fájdalmak esetén segít. Mindemellett mindhárom formában az agy működésére serkentőleg hat.

· jótékony hatással van a máj és hasnyálmirigy problémákra

· az emésztést serkenti, a székrekedésre hatásos gyógymód

· a benne lévő ásványi anyagok megerősítik a véredények falait, illetve kalcium, kálium és magnézium tartalmának köszönhetően kedvezően hat a szív munkájára is

· az egész légző rendszerre serkentőleg hat

· vizelethajtó hatása is ismert

· a teljes vegetáriánusok étrendjének hasznos fehérje és telítetlen zsírsav forrása

· tápértéke miatt nagyon jó energiapótló

Felhasználása rendkívül sokrétű. Közismert bőrtápláló hatása miatt, a kozmetikai ipar is előszeretettel hasznosítja arckrémek, testápolók, bőrradírok, stb. alkotójaként.
A gasztronómia területén is közkedvelt. Fogyaszthatjuk nyersen, felhasználhatjuk sütemények díszeként, a cukrászatban a közkedvelt marcipán alapanyaga. Ízesíthetünk vele sülteket vagy köreteket. Az alkoholipar likőr gyártására használja.

A tapasztalatok szerint legjobb, ha a mandulát mindennap fogyasztva megelőzésre használjuk. Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, melyekből a szervezetünk minimális mennyiséget igényel, de hiányuk több betegség okozója is lehet.
(forrás:kamaszpanasz.hu)

2011. április 18., hétfő

Változások

2011. április 14., csütörtök

Vaníliás banánkrém málnaöntettel



Az avokádó csodás hatásairól itt olvashatsz. Jó étvágyat!

2011. április 10., vasárnap

Hamis "tonhal" saláta (tonhalkrém)



Csicseriborsó: Ennek a borsófélének õshazája feltételezhetõen Elõ-Ázsiában volt, de már régóta elterjedt élelem a földközi-tengeri országokban. Dél-Amerikában, Indiában és Pakisztánban is vetik. Fõleg azokon a területeken nagyon népszerû, ahol alig tudják megfizetni a húst, hiszen rendkívül magas a fehérjetartalma. 100 g csicseriborsó energiatartalma: 1276 kJ (305 kcal), tápanyagtartalma: 20 g fehérje, 3,4 g zsír, 48,6 g szénhidrát, 9,5 g rost, 27 mg nátrium, 580 mg kálium, 110 mg kalcium, 428 mg foszfor, 108 mg magnézium, 6,5 mg vas, 30 mikrogramm A-vitamin, 0,5 mg B1-vitamin, 0,15 mg B2-vitamin, 1,5 mg niacin, 0,54 mg B6-vitamin, 4 mg C-vitamin. A csicseriborsót ki is lehet csíráztatni. Megtörténik a csoda, hiszen ebbõl a kõkemény magból néhány nap múlva ropogós, enyhén édeskés ízû csíranövény lesz. 100 g csicseriborsóból kb. 200 g csíranövény lesz. A csíráztatáshoz napi kétszeri öntözés, szobahõmérséklet és kb. 3 nap kell, míg a csíra 3 mm-nyire meg nem nõ, ezután azonnal fel kell használni, mert megkeseredhet. A csicseriborsót a jobb emészthetõség miatt 5 percig blansírozni (=forró vízben rövid ideig fõzni), illetve olajon párolni kell.

Tengeri alga: Az ókori görög mitológia szerint a szépség és a szerelem istennője, Aphrodité, egyedülálló szépségét, csillogó haját és ragyogóan selymes bőrét a tengervíznek és a benne rejlő kincseknek, a tengeri sónak, az iszapnak és az algának köszönhette. Azokon a helyeken, ahol rendszeres algafogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is. Ma az algákat a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon.Rendkívüli hatékonyságukat a tengervíz és az emberi vérplazma hasonló összetétele és ásványianyag-koncentrációja magyarázza, mivel a vérben oldott ásványi anyagok összetétele és aránya nagyon hasonló a tengervízben megtalálható anyagokéval. Valamennyi alga kedvező tulajdonsággal rendelkezik. •A több ezer cianobaktérium-algafaj közül kiemelkedő szerepet kapott a Föld legősibb élőlényei közé tartozó Spirulina Platensis. Fejlettségi szintjét tekintve közelebb áll a baktériumokhoz, mint a többi algához.
•Az Achophyllum nodosum, vagyis a barnamoszat nagy szerepet kap az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében és a gyógyulási folyamatok gyorsításában.
•A Carrageen Chondrus Crispus, vagyis a vörösmoszat főleg magas vitamin- és nyomelem-koncentrációja, illetve rosttartalma miatt harmonizálja az anyagcsere-folyamatokat, serkenti a pajzsmirigyműködést, és fokozza az ellenállóképességet. Asztmatikus, reumatikus, gyomorbél-rendszeri problémákban és a fogyókúrában is igen sokat segít. A tengeri moszatok ma újra fontos táplálékká váltak. Magas fehérjetartalmuk miatt a Föld leggazdagabb fehérjeforrásának tartják őket. Megtalálható bennük valamennyi aminosav, és felhasználásuk is változatos: teheted őket salátákba, levesekbe, zöldség- és gyümölcslevekbe is.
•Magas a jódtartalmuk – a jód a tiroxinhormon alkotórésze, amit a pajzsmirigy termel. Ez a hormon biztosítja a fiatalos külsőt, szabályozza az anyagcserét.•Magas az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin tartalmuk. A B12-vitamin ritka a növényi élelmiszerekben, az algából viszont ezt is megkaphatod. A sokféle vitaminnak köszönhetően jó a sejteket vitalizáló és immunerősítő hatása is.
•Béta-karotin-, klorofill- és szeléntartalmuk miatt szabadgyökfogóként fontos szerepet töltenek be az érelmeszesedés késleltetésében, a szervezet ellenállóképességének megerősödésében és a rák megelőzésében.
•Olyan szénhidrátot tartalmaznak, amely védi a szervezetet a nehézfémtartalmú mérgek - stroncium, kadmium, plutónium, bárium - felszívódásától.
•A spirulina bázikus hatású, a savtúltengéses gyomorbetegségek esetében is ajánlott, gyorsan érezhető a hatása. Csökkenti a szervezet savasságát, így hatékony gyógyítószer a méregtelenítésben.
•Az algának enyhe vízhajtó hatása is van, és mivel magas a rosttartalma, javítja az emésztést is.
•Kimagasló az ásványianyag-tartalmuk: sok vas, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, cink van bennük. Bórtartalmuk közvetve szerepet játszik a kalcium- és a magnézium-anyagcsere szabályozásában.
•A bennük lévő zsírsavak csökkentik a vér zsírszintjét, mérséklik a vérlemezkék összecsapzódását, kismértékben növelik a védő koleszterint – HDL -, és értágító hatásúak. Lassítják az érelmeszesedést, és csökkentik a vérnyomást.
•Mivel táplálók, az algák a fogyókúra, a salaktalanítás idején táplálék-kiegészítőként alkalmazhatók. Ha fél órával az étkezés előtt algát eszel, fehérjetartalmának következtében az agy éhségközpontjába jelek érkeznek, így jóllakottságérzet kerít hatalmába. (forrás: Ideál magazin, elelmezes.hu)


Jó étvágyat! :)

2011. április 4., hétfő

Lencse curry

A lencse fontos szerepet játszott a néphitben és a népi gyógyászatban is, alkalmazása e téren nagy múltra vezethető vissza. Az újévet még ma is lencsés étellel köszöntjük, mert a babona úgy tartja, hogy aki lencsét eszik, annak az új esztendőben sok pénze lesz. A lencse nagyon régi kultúrnövény. Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették. Eredete a mai Afganisztán területéig vezethető vissza, ahonnan eljutott Mezopotámiába, illetve Egyiptomba. Jelenleg Európa déli, dél-keleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztikA lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb és legkeresettebb élelmiszer.
Energiatartalma 1436 kJ, 342 Kcal/100 g
Fehérjetartalma 26 g/100 g
Szénhidrát tartalma 53 g/100 g
Rosttartalma 4 g/ 100 g élelmirost
Lencse, borsó, babfélék csírája nagyon magas a rost tartalmuk, csökkentik a vérnyomást csodálatos inzulinszabályozók, fokozatosan változtatják az inzulin szintjét, nem szorulnak a test saját inzulinjára a bennük lévő ligázok és proteáz inhibitorok erős rákblokkoló anyagok a proteázok (proteázinhibitorok) megelőzik a sejtek rákossá alakulását komplex cukrot tartalmaznak, amiket a vastagbél baktériumok megtámadhatnak, gázt fejlesztenek (a hüvelyesek rendszeres fogyasztói hozzászoktak a zöldborsó csírának szerepe van a vakbélgyulladás előfordulási valószínűségének csökkentésében rendkívül sok vastartalma segíti a vérképzést.
Komplex aminosavakat tartalmaz, és összetett fehérjéi leginkább az állati fehérjékkel hasonlatos.
forrás:vitaminbank.hu

curry: fűszerkeverék(kurkuma, római kömény,koriander, chili, lepkeszegmag), illetve ezen fűszerek használatával elkészített főzelék állagú, indiai egytálétel.

2011. április 3., vasárnap

Az első lépések. Bemutatkozás

Earthlings: Földlakók

Az ok, amiért érdemes változtatni, az ebben a filmben benne van. Ha nem hiszel, kételkedsz, vagy változtatni szeretnél te is, először nézd meg ezt a dokumentumfilmet, amelyet minden Földlakónak látnia kellene.Rólunk szól.
Három elsődleges életerő létezik ezen a bolygón: Természet, Állatok, és Emberiség.Mi vagyunk a Földlakók. Hozd létre a kapcsolatot! :)