A vegán szépség az a környezet és egészségtudatos lény, aki bennünk lakozik. Akiben fájdalmat és együttérzést kelt mások szenvedése, legyen az állat, vagy ember. Aki nem járul hozzá a világméretű éhezéshez, az állatok lélektelen lemészárlásához, környezete, önmaga és földlakó társai pusztításához. Aki békét akar a világban, és tudatosan tesz azért, hogy benne béke legyen. Hiszem, hogy a vegán szépség, mindenkiben ott él. Csatlakozz, hogy felébredj és megismerhesd őt!Az igazi Önmagadat...
Az angol nyelvű csodálatos kisvideóból megtudhatod, hogy milyen előnyökkel jár a környezet, az állatok és a Te saját életed számára ha vegánná válsz. Minden nap lehetőséged van döntéseket hozni, a változás a Te kezedeben van. Élet=VÁLTOZÁS! Dönts, és változz Te is!
A lehető legegészségesebb, legegyszerűbb és számomra a legfinomabb vegán reggeli. Könnyen elkészíthető bármely kedvenc gyümölcsünkből 5 perc alatt. Egészségére váljon mindenkinek! :)
Mai alkalommal egy tíz perc alatt elkészíthető egyszerű és egészséges vegán ebédet készítek.Jó étvágyat hozzá!:)
Hozzávalók (4 személyre):
-5oog penne aka tollhegytészta(durum, tojásmentes) -kb fél kg paradicsom -1 db közepes méretű lilahagyma -4-5 gerezd fokhagyma -friss bazsalikomlevél, oregánó, majoránna, só, bors, babérlevél -olívaolaj
A paradicsom az egyik legkedveltebb zöldségfélénk. Több fajtája ismeretes, a törpe koraitól az őszi nagy termésű; paradicsomig. Színben, ízben is vannak különbözőek, ki-ki megtalálhatja a maga ízlésének megfelelőt. Furcsa táplálékunk a paradicsom. Akinek segít, azt egészségessé teszi, akár a legsúlyosabb önpusztító betegségekkel szemben is. Mindent megad a testnek, hogy elérje a gyógyulást, de vannak, akik bizony nem fogyaszthatnak paradicsomot, mert allergiás reakciókat is kiválthat, de szerencsére ők vannak kisebb számban.
A paradicsom fogyasztása elősegíti a szervezet fejlődését és az izmok erősödését, megtisztít és erőt ad. Antioxidáns és rákellenes táplálékunk. A paradicsom nemcsak kellemes ízű de nagyon jó hatással van az egész testre.
A paradicsomlében sok az A vitamin, s többek között ennek is köszönhető, hogy serkentőleg hat az immunrendszer működésére. Hatására hatékonyabb a T sejtek működése a test védelmi erejében. Szintén A vitamin tartalmának köszönhetjük, hogy rendkívül hatékony a bőrproblémák gyógyításában és a nap által okozott égések csillapításában. Hatékonyan közreműködik továbbá az ibolyántúli sugarak által tett rombolások gyógyításában. Az emésztés serkentését egy olyan anyag segíti elő, ami megfőzve igencsak veszélyes a kiválasztó szervekre, mert homok vagy kő formájában lerakodik. Kevés mennyiségben azonban és nyersen szinte elengedhetetlen azok számára, akik emésztési zavarokkal küzdenek. A paradicsom is tartalmaz némi oxálsavat, de az emésztés serkentéséhez hozzájárul más savtartalma is. Részt vesz továbbá magában az emésztési folyamatban, a táplálék anyagcserei munkájában. Az egyik legjobb tulajdonsága a paradicsomlének, hogy szinte a sír széléről hozza vissza a májat. Ez részben szintén A vitamin tartalmának köszönhető, vértisztító képességének és még számos hasznos anyagnak, amit tartalmaz.
Káliumtartalmának tulajdoníthatjuk, hogy a paradicsomlé tisztítja a vért, valamint a többi ásványnak, hogy a benne levő mérget is képes eltávolítani. Kitűnően együttműködik a zöldbab lével, bármely vegyi anyag szervezetből történő eltávolításában.
A paradicsom nemcsak belsőleg, de külsőleg is jó hatással van a testre. Ha nehezen gyógyuló sebre paradicsompakolást teszünk, hasonlóan a krumplipép-pakoláshoz, megtisztítja a sebet és az hamarosan begyógyul. Szinte hihetetlen mi mindenre gyógyír ez a zöldségféle. Azért a legfinomabb és a legegészségesebb mindig az otthon, bio körülmények között termelt paradicsom, bár a termesztése munkaigényes, de azt gondolom a fenti sorokat olvasva, megéri a fáradságot.
Nagyon jó vas-, kálium-, magnézium- és cinkforrás. A cink elősegíti a sebek gyógyulását, befolyásolja az agyműködést, vastartalma pedig elősegíti a növekedést, fokozza a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességet, enyhíti a premenstruációs fájdalmakat. A benne levő kálium szívbetegségek és magas vérnyomás ellen hatékony, magnéziumtartalma megnyugtatja a fáradt idegeket.
Zsírban és fehérjékben gazdag, telített zsírsavakban azonban szegény. Bár szénhidráttartalma a többi diófélénél kicsit magasabb, koleszterint nem tartalmaz. Telítetlen zsírsavai csökkentik a keringési betegségek kockázatát, fogyasztása fokozott teltségérzetet is kelt.
Légmentesen lezárva, száraz helyen tároljuk. Magas olajtartalma miatt romlékonyabb a többi diófélénél, ezért az sem baj, ha hűtőben tartjuk. A dió allergizálhat, akárcsak a növény többi része (levél, olajak, kéreg stb.).Érdekesség A kesufa terméséből a kesualmát ritkán használják fel, ám Brazíliában levét frissen vagy erjesztve isszák. Szintén a brazilok találmánya, hogy áltermésből befőttet, dzsemet, szörpöt is lehet készíteni.
A friss vagy fagyasztott kesualma leve a Dél-Amerikaiaknál legalább olyan népszerű, mint Észak-Amerikában a narancslé, de annál tízszer több C-vitamint tartalmaz.
Az esőerdők bennszülött törzsei számos betegség ellen használják a fa minden részét: az amazóniai tikuna törzs a gyümölcslevet influenza elleni orvosságként ismeri, leveléből és kérgéből pedig hasmenés ellen készítenek főzetet. A mag mérgező (külső) héjából a szurinámi törzsek féregirtó gyógyszert készítenek, Brazíliában pedig hüvelyváladékozás ellen javasolják, hüvelyzuhanyként. Leveléből tea is készül, ezt szájfekély, mandulagyulladás és torokproblémák esetén adják a betegeknek (forrás: hazipatika.hu)
kakaó:
Az elmúlt kétezer év történelme bizonyítja a kakaó gyógyászatban való felhasználását, az ősi maja, valamint azték civilizáció idejétől kezdve majd ezt követően a középkori Európába bevezetve. A kakaónak és csokoládénak több mint 100 gyógyászati célra való használata ismert; többek között a fáradékonyság, a beteges soványság, láz, angina és szívfájdalom, anémia, légzési elégtelenség, vese- és bélbántalmak kezelése, de látszólag nem létezik olyan elfogadott tudományos adat, ami alátámasztaná hatékonyságát az említett problémák megelőzésében, illetve kezelésében. Még ma is létezik olyan bennszülött népcsoport Közép-, valamint Dél-Amerika egyes részein, amely a kakaófa különböző összetevőit használja saját gyógyszereinek elkészítéséhez.
szív-érrendszeri betegség (CVD) egy összetett probléma, mely számos eltérő érműködést érintő mechanizmust foglal magában. A betegség korai stádiumában érelmeszesedés alakul ki, mely során koleszterintartalmú plakkok rakódnak az artériák falára, amik azok fokozatos szűkülését és megszilárdulását eredményezik. Ez nem csak a vérkeringést akadályozza, de emeli a vérnyomást, továbbá vérrögök képződését vagy trombózist is okozhat. A vérrögök keletkezésük helyén is okozhatnak elzáródást, de le is szakadhatnak, és a keringési rendszer egy távolabbi részére vándorolva akadályokat képezhetnek. Ez életveszélyes lehet abban az esetben, ha a vérrög egy alapvető szervet tápláló artériát zár el, mint például a szívet, ami szívinfarktushoz; illetve az agy esetében sztrókhoz vezet.
Úgy vélik, hogy a kakaóban található flavonoidok védő hatással bírnak szív-érrendszerünk egészségére, mivel számos olyan kóros folyamatot képesek befolyásolni, amik a CVD betegségek kialakulásában játszanak szerepet. Ezek a következőek:
•Megakadályozzák az LDL koleszterin (‘rossz’ koleszterin) szabad gyökök általi oxidációját, mely első lépése az érelmeszesedés plakkjainak létrejöttében •A kis vérsejtek- ún. vérlemezkék- felhalmozódására és vérrögképződésére való hajlamot elnyomják. Ezt gyakran aszpirinhez hasonló hatásúnak tartják. •Szabályozzák a gyulladásos- és immunreakciókat a vérerek falában, amely a CVD betegségekben rendellenességet mutathatnak •Szabályozzák az értónust, illetve a kis vérerek összehúzódásának mértékét, melyek magas vérnyomáshoz vezetnek Ezen jótékony hatásaiból úgy tűnik, a kakaóban található flavonoidok számos mechanizmuson keresztül képesek hatni, melyekből néhány azonban nem antioxidánsként való viselkedésükkel köthető össze.
Egyéb előnyei
Bár a legtöbb kutatás a szív-érrendszer egészségére összpontosít, a tudósok azt is vizsgálják, hogy vajon a kakaó flavonoidjai más betegségek elleni küzdelemben is alkalmazhatóak-e, mint például a rák esetében, vagy a gyulladásos- és elégtelen immunműködéssel kapcsolatos betegségeknél. Legutóbb a hasmenés elleni lehetséges használatáról számoltak be, mivel a kakaóban található flavonoidok látszólag képesek megakadályozni a folyadék vékonybélbe történő kiválasztását. (forrás: http://www.eufic.org/)
A mandulafa csonthéjas termése a mandula, a világ összes olajos magja közül a legősibb és legismertebb. Sokak szerint napi 4-5 szem mandula elfogyasztásával betegségek sorát tarthatjuk távol magunktól.
A mandula jótékony hatásai:
· E vitamin tartalmának köszönhetően erős antioxidáns hatással bír, így közreműködik a szervezetet károsító oxigén szabadgyökök semlegesítésében
· A koleszterin szint szabályozásában betöltött szerepénél fogva, megakadályozza a koleszterin lerakódását az erekben
· Kalcium, magnézium és foszfortartalma miatt a gyermekek, kismamák és idősek erős csontozatához szükséges. A kalcium-foszfát jó hatással van az emésztésre, segíti az egészséges fogak kifejlődését és megőrzését, menstruációs görcsök oldására is alkalmas. A kálium-foszfát kiváló a téli depresszióra, csökkenti a fáradtságérzetet, az ingerlékenységet is kedvezően befolyásolja, továbbá stresszoldó hatása is ismert. Magnézium-foszfát formája az izomgörcsök és krónikus fájdalmak esetén segít. Mindemellett mindhárom formában az agy működésére serkentőleg hat.
· jótékony hatással van a máj és hasnyálmirigy problémákra
· az emésztést serkenti, a székrekedésre hatásos gyógymód
· a benne lévő ásványi anyagok megerősítik a véredények falait, illetve kalcium, kálium és magnézium tartalmának köszönhetően kedvezően hat a szív munkájára is
· az egész légző rendszerre serkentőleg hat
· vizelethajtó hatása is ismert
· a teljes vegetáriánusok étrendjének hasznos fehérje és telítetlen zsírsav forrása
· tápértéke miatt nagyon jó energiapótló
Felhasználása rendkívül sokrétű. Közismert bőrtápláló hatása miatt, a kozmetikai ipar is előszeretettel hasznosítja arckrémek, testápolók, bőrradírok, stb. alkotójaként. A gasztronómia területén is közkedvelt. Fogyaszthatjuk nyersen, felhasználhatjuk sütemények díszeként, a cukrászatban a közkedvelt marcipán alapanyaga. Ízesíthetünk vele sülteket vagy köreteket. Az alkoholipar likőr gyártására használja.
A tapasztalatok szerint legjobb, ha a mandulát mindennap fogyasztva megelőzésre használjuk. Olyan fontos ásványi anyagokat tartalmaz, melyekből a szervezetünk minimális mennyiséget igényel, de hiányuk több betegség okozója is lehet. (forrás:kamaszpanasz.hu)
Csicseriborsó: Ennek a borsófélének õshazája feltételezhetõen Elõ-Ázsiában volt, de már régóta elterjedt élelem a földközi-tengeri országokban. Dél-Amerikában, Indiában és Pakisztánban is vetik. Fõleg azokon a területeken nagyon népszerû, ahol alig tudják megfizetni a húst, hiszen rendkívül magas a fehérjetartalma. 100 g csicseriborsó energiatartalma: 1276 kJ (305 kcal), tápanyagtartalma: 20 g fehérje, 3,4 g zsír, 48,6 g szénhidrát, 9,5 g rost, 27 mg nátrium, 580 mg kálium, 110 mg kalcium, 428 mg foszfor, 108 mg magnézium, 6,5 mg vas, 30 mikrogramm A-vitamin, 0,5 mg B1-vitamin, 0,15 mg B2-vitamin, 1,5 mg niacin, 0,54 mg B6-vitamin, 4 mg C-vitamin. A csicseriborsót ki is lehet csíráztatni. Megtörténik a csoda, hiszen ebbõl a kõkemény magból néhány nap múlva ropogós, enyhén édeskés ízû csíranövény lesz. 100 g csicseriborsóból kb. 200 g csíranövény lesz. A csíráztatáshoz napi kétszeri öntözés, szobahõmérséklet és kb. 3 nap kell, míg a csíra 3 mm-nyire meg nem nõ, ezután azonnal fel kell használni, mert megkeseredhet. A csicseriborsót a jobb emészthetõség miatt 5 percig blansírozni (=forró vízben rövid ideig fõzni), illetve olajon párolni kell.
Tengeri alga: Az ókori görög mitológia szerint a szépség és a szerelem istennője, Aphrodité, egyedülálló szépségét, csillogó haját és ragyogóan selymes bőrét a tengervíznek és a benne rejlő kincseknek, a tengeri sónak, az iszapnak és az algának köszönhette. Azokon a helyeken, ahol rendszeres algafogyasztók élnek, az emberek kitűnő egészségnek örvendenek, és közülük kerülnek ki a hosszú élet rekorderei is. Ma az algákat a világ legnagyobb élelmiszer-tartalékaként tartják számon.Rendkívüli hatékonyságukat a tengervíz és az emberi vérplazma hasonló összetétele és ásványianyag-koncentrációja magyarázza, mivel a vérben oldott ásványi anyagok összetétele és aránya nagyon hasonló a tengervízben megtalálható anyagokéval. Valamennyi alga kedvező tulajdonsággal rendelkezik. •A több ezer cianobaktérium-algafaj közül kiemelkedő szerepet kapott a Föld legősibb élőlényei közé tartozó Spirulina Platensis. Fejlettségi szintjét tekintve közelebb áll a baktériumokhoz, mint a többi algához. •Az Achophyllum nodosum, vagyis a barnamoszat nagy szerepet kap az egészség megőrzésében, a betegségek megelőzésében és a gyógyulási folyamatok gyorsításában. •A Carrageen Chondrus Crispus, vagyis a vörösmoszat főleg magas vitamin- és nyomelem-koncentrációja, illetve rosttartalma miatt harmonizálja az anyagcsere-folyamatokat, serkenti a pajzsmirigyműködést, és fokozza az ellenállóképességet. Asztmatikus, reumatikus, gyomorbél-rendszeri problémákban és a fogyókúrában is igen sokat segít. A tengeri moszatok ma újra fontos táplálékká váltak. Magas fehérjetartalmuk miatt a Föld leggazdagabb fehérjeforrásának tartják őket. Megtalálható bennük valamennyi aminosav, és felhasználásuk is változatos: teheted őket salátákba, levesekbe, zöldség- és gyümölcslevekbe is. •Magas a jódtartalmuk – a jód a tiroxinhormon alkotórésze, amit a pajzsmirigy termel. Ez a hormon biztosítja a fiatalos külsőt, szabályozza az anyagcserét.•Magas az A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamin tartalmuk. A B12-vitamin ritka a növényi élelmiszerekben, az algából viszont ezt is megkaphatod. A sokféle vitaminnak köszönhetően jó a sejteket vitalizáló és immunerősítő hatása is. •Béta-karotin-, klorofill- és szeléntartalmuk miatt szabadgyökfogóként fontos szerepet töltenek be az érelmeszesedés késleltetésében, a szervezet ellenállóképességének megerősödésében és a rák megelőzésében. •Olyan szénhidrátot tartalmaznak, amely védi a szervezetet a nehézfémtartalmú mérgek - stroncium, kadmium, plutónium, bárium - felszívódásától. •A spirulina bázikus hatású, a savtúltengéses gyomorbetegségek esetében is ajánlott, gyorsan érezhető a hatása. Csökkenti a szervezet savasságát, így hatékony gyógyítószer a méregtelenítésben. •Az algának enyhe vízhajtó hatása is van, és mivel magas a rosttartalma, javítja az emésztést is. •Kimagasló az ásványianyag-tartalmuk: sok vas, foszfor, kálium, kalcium, magnézium, cink van bennük. Bórtartalmuk közvetve szerepet játszik a kalcium- és a magnézium-anyagcsere szabályozásában. •A bennük lévő zsírsavak csökkentik a vér zsírszintjét, mérséklik a vérlemezkék összecsapzódását, kismértékben növelik a védő koleszterint – HDL -, és értágító hatásúak. Lassítják az érelmeszesedést, és csökkentik a vérnyomást. •Mivel táplálók, az algák a fogyókúra, a salaktalanítás idején táplálék-kiegészítőként alkalmazhatók. Ha fél órával az étkezés előtt algát eszel, fehérjetartalmának következtében az agy éhségközpontjába jelek érkeznek, így jóllakottságérzet kerít hatalmába. (forrás: Ideál magazin, elelmezes.hu)
A lencse fontos szerepet játszott a néphitben és a népi gyógyászatban is, alkalmazása e téren nagy múltra vezethető vissza. Az újévet még ma is lencsés étellel köszöntjük, mert a babona úgy tartja, hogy aki lencsét eszik, annak az új esztendőben sok pénze lesz. A lencse nagyon régi kultúrnövény. Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették. Eredete a mai Afganisztán területéig vezethető vissza, ahonnan eljutott Mezopotámiába, illetve Egyiptomba. Jelenleg Európa déli, dél-keleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztikA lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb és legkeresettebb élelmiszer. Energiatartalma 1436 kJ, 342 Kcal/100 g Fehérjetartalma 26 g/100 g Szénhidrát tartalma 53 g/100 g Rosttartalma 4 g/ 100 g élelmirost Lencse, borsó, babfélék csírája nagyon magas a rost tartalmuk, csökkentik a vérnyomást csodálatos inzulinszabályozók, fokozatosan változtatják az inzulin szintjét, nem szorulnak a test saját inzulinjára a bennük lévő ligázok és proteáz inhibitorok erős rákblokkoló anyagok a proteázok (proteázinhibitorok) megelőzik a sejtek rákossá alakulását komplex cukrot tartalmaznak, amiket a vastagbél baktériumok megtámadhatnak, gázt fejlesztenek (a hüvelyesek rendszeres fogyasztói hozzászoktak a zöldborsó csírának szerepe van a vakbélgyulladás előfordulási valószínűségének csökkentésében rendkívül sok vastartalma segíti a vérképzést. Komplex aminosavakat tartalmaz, és összetett fehérjéi leginkább az állati fehérjékkel hasonlatos. forrás:vitaminbank.hu
curry: fűszerkeverék(kurkuma, római kömény,koriander, chili, lepkeszegmag), illetve ezen fűszerek használatával elkészített főzelék állagú, indiai egytálétel.
Az ok, amiért érdemes változtatni, az ebben a filmben benne van. Ha nem hiszel, kételkedsz, vagy változtatni szeretnél te is, először nézd meg ezt a dokumentumfilmet, amelyet minden Földlakónak látnia kellene.Rólunk szól. Három elsődleges életerő létezik ezen a bolygón: Természet, Állatok, és Emberiség.Mi vagyunk a Földlakók. Hozd létre a kapcsolatot! :)